Doe sociaal:
Den Haag Cultuurpaleis

Bouw cultuurpaleis volgens gemeente Den Haag haalbaar

De bouw van een groot cultuurpaleis in het centrum van Den Haag is financieel haalbaar, zo stelt het gemeentebestuur afgelopen donderdagmiddag. Het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium gaan zich namelijk vestigen in het nieuwe cultuurpaleis. Het cultuurpaleis moet 181 miljoen euro gaan kosten. Ze hebben daarvoor langdurige contracten getekend die uiteindelijk de 181 miljoen moeten laten verdwijnen. De huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater zijn te oud en moeten volgens de gemeente vernieuwd worden.

Meerderheid

Een grote meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemde vorig jaar in met de bouw van het complex. Wethouder Marjolein de Jong zei dat het nieuwe Spuiforum ‘de huiskamer van de stad’ moet gaan worden. In het paleis moet cultuur van alles en iedereen uit Den Haag terug te vinden zijn, cultuur voor iedereen. Het wordt het groenste theater van Nederland, voegde wethouder Marnix Norder daar aan toe.

Omstreden

In de stad zijn de reacties echter veel minder positief dan in de gemeenteraad. Er is namelijk veel verzet tegen de bouw van het cultuurpaleis. Een petitie van de werkgroep Dooievaar is in korte tijd al door meer dan 8000 mensen getekend. De actievoerders vinden het zeer onverantwoord om in tijden van crisis meer dan 181 miljoen euro aan een gebouw uit te geven. Het is pure geldverspilling en in tijden van crisis waar subsidies moeten stoppen kan je het gewoon niet maken. Maar ondanks alle protesten lijkt de bouw van het cultuurpaleis toch doorgang te vinden.